Slovenský mládežnický orchester

Premiéra:6. júl 2024
Dĺžka:70 minút

Program:

SLOVENSKÝ MLÁDEŽNÍCKY ORCHESTER

Sólista: Juraj Škoda, violončelo

Dirigent: Dionysis Grammenos

Felix Mendelssohn: Hebridy, predohra op. 26 (11 min.)

Joseph Haydn: Koncert pre violončelo a orchester č. 1 C dur Hob. VIIb:1 (25 min.)

- prestávka -

Ludwig van Beethoven: Symfónia č. 1 C dur op. 21 (33 min.)

Tešíme sa na spoluprácu,

s pozdravom,

Adrian Rajter

SLOVENSKÝ MLÁDEŽNÍCKY ORCHESTER

vznikol v roku 2016 z iniciatívy Hudobného centra s cieľom podporiť prípravu mladej generácie hudobníkov na pôsobenie v profesionálnej praxi. Jeho členmi sú perspektívni mladí orchestrálni hudobníci z celého Slovenska, študenti konzervatórií a vysokých hudobných škôl vo veku 16 až 28 rokov, ktorí boli vybraní na základe konkurzov na pôde konzervatórií v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a v Bratislave.

Projekty Slovenského mládežníckeho orchestra ponúkajú mladým hudobníkom možnosti spolupráce so zaujímavými dirigentmi i sólistami a prípravy detailného hudobného naštudovania koncertného programu a jeho verejnej prezentácie.

Zároveň poskytujú príležitosť nadobúdať prostredníctvom štýlovo rôznorodej dramaturgie dôležité skúsenosti v oblasti orchestrálnej i komornej hry (3 letné sústredenia boli organizované v spolupráci s Medzinárodnými interpretačnými kurzmi festivalu Konvergencie).

Koncertným vystúpeniam predchádza intenzívna príprava, v rámci ktorej orchester pracuje pod vedením popredných hráčov renomovaných hudobných telies a skúsených, medzinárodne aktívnych dirigentov a umeleckých vedúcich (Benjamin Bayl, Martin Majkút, Jozef Horváth, Igor Karško, Maroš Potokár, Dionysis Grammenos), ako aj po boku uznávaných sólistov (Dalibor Karvay, Jakub Čižmarovič, Stanislav Masaryk, Martin Adámek, Miki Skuta, Weronika Dziadek a ď.).

Prvý koncert Slovenského mládežníckeho orchestra pod vedením dirigenta Martina Majkúta 6. augusta 2016 Bratislave bol súčasťou projektu Capital Sounds Mládežníckeho orchestra Európskej únie. V roku 2018 vystúpil v Bratislave v rámci Orchestra Residencies Program pod vedením svetoznámej huslistky Midori. V roku 2019 účinkoval na medzinárodnom festivale Košická hudobná jar, nahrával pre Slovenský rozhlas a po prvýkrát sa predstavil v zahraničí: koncerty v rámci cyklu Musica Orbis v Prahe a na 20. ročníku medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov Young Euro Classic v Berlíne sa stretli s mimoriadne priaznivým ohlasom. Z koncertu pod taktovkou Benjamina Bayla vo veľkej sieni Konzerthausu v Berlíne uskutočnil Nemecký rozhlas live záznam, ktorý sa prostredníctvom Európskej vysielacej únie (EBU) dostal aj do programu BBC Radio 3, kde bol Slovenský mládežnícky orchester prezentovaný ako jeden z popredných mládežníckych orchestrov sveta.

V období pandémie v r. 2020 a 2021 sa aktivity SMO sústredili na menšie komorné projekty a kurzy. Letné sústredenie r. 2022 sa uskutočnilo v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice a Konzervatóriom v Košiciach na Timonovej ul., so záverečnými koncertmi pod vedením dirigenta Maroša Potokára v sále Čierny orol v Prešove a v Dome umenia v Košiciach. V apríli roku 2023 Slovenský mládežnícky orchester vystúpil po tretí raz na festivale Allegretto v Žilne a prvýkrát koncertoval vo Viedni v renomovanom Ehrbar Saal. Letné sústredenie sa uskutočnilo opäť v Košiciach, záverečné koncerty v Dome umenia Košice a v Dome maďarskej hudby v Budapešti dirigoval Dionysis Grammenos.

Hudobné centrum ako zastrešovateľ Slovenského mládežníckeho orchestra je od r. 2017 členom Európskej federácie národných mládežníckych orchestrov (EFNYO), ktorej poslaním je vytváranie jedinečnej platformy pre výmenu skúseností v oblasti orchestrálnej hry. Významnú súčasť spolupráce s EFNYO tvorí Európskou komisiou podporený projekt MusXchange, umožňujúci hosťovanie mladých hudobníkov v projektoch partnerských národných mládežníckych orchestrov. Na aktivitách Slovenského mládežníckeho orchestra sa tak doteraz zúčastnili hudobníci z národných mládežníckych orchestrov Španielska, Portugalska, Turecka, Rumunska a Rakúska a členovia Slovenského mládežníckeho orchestra boli prizvaní do projektov Wiener Jeunesse Orchester, Orchestra Giovanile Italiana, Polish Sinfonia Iuventus Orchestra a holandského Nationale Jeugdorkest Nederland: Jong Metropole.

Fotogaléria

Nájdi svoj film